Pożywniejsze i zdrowsze desery niż te kupione w sklepie przygotujesz we własnej kuchni. I wcale nie chodzi tu o ciasta, tylko o owoce nadające się do pieczenia z dodatkami. Sprawdź poniższy artykuł i wybierz najlepszy przepis dla siebie oraz swoich bliskich!
Desery w folii aluminiowej
Przygotowując owocowe desery w folii aluminiowej, najpierw nagrzej piekarnik do 200 stopni, a następnie piecz przekąskę od około 15 do 40 minut. Czas zależy od tego, czy zależy Ci tylko na delikatnym podgrzaniu owoców, czy ich upieczeniu. Im wyższa temperatura dania, tym intensywniejszy jego smak i aromat.
Banany pieczone z czekoladą i orzechami
W folii aluminiowej przygotujesz na przykład słodką bananową przekąskę. Przekrój banany na pół, zawiń je w folię błyszczącą stroną do wewnątrz z dodatkiem kawałków czekolady i posiekanych orzechów włoskich, a następnie umieść w nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu możesz podać banany z gałką lodów śmietankowych lub bitą śmietaną.
Jabłka pieczone z cynamonem i miodem
Wydrążone jabłka napełnij mieszanką cynamonu i miodu. Następnie zawiń je w folię aluminiową i piecz przez około 30 minut. Jabłka wymagają dłuższego czasu pieczenia niż banany ze względu na swoją twardość. Przygotowane w piekarniku, miękkie, aromatyczne i pełne naturalnej słodyczy owoce idealnie nadadzą się jako przekąska podczas jesiennych i zimowych wieczorów. Będą też dobrze smakowały razem z kubkiem gorącego kakao.
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Jeśli lubisz łączyć ze sobą odrębne smaki, na przykład słodki ze słonym, prawdopodobnie przypadną Ci do gustu gruszki zapieczone z serem pleśniowym. Wydrąż owoce, umieść w nich kawałki sera, a następnie posyp całość posiekanymi orzechami włoskimi. Jeśli wolisz słodszą wersję przekąski, możesz posmarować owoce odrobiną miodu. Zawiń deser w folię aluminiową błyszczącą stroną do wewnątrz. Po upieczeniu gruszki nabiorą intensywnego, łączącego słodki i słony wymiar smaku.
Truskawki zapiekane z mascarpone
Doskonale sprawdzające się jako składnik ciast i dżemów oraz podawane z makaronem na letni obiad truskawki możesz przygotować także w piekarniku. By stworzyć prosty i pyszny deser, przekrój owoce na pół, posmaruj je serkiem mascarpone i posyp startymi migdałami, a następnie umieść w piekarniku owinięte w folię. Po podgrzaniu w piekarniku truskawki nabiorą subtelnej słodyczy serka mascarpone.
Folię aluminiową, która sprawdzi się podczas przygotowywania deserów w piekarniku, znajdziesz na przykład wśród propozycji marki Stella: https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne.
Zalety pieczenia w folii aluminiowej
Przygotowywanie deserów oraz innych potraw w piekarniku, w folii aluminiowej łączy wiele zalet. Po pierwsze, warto piec w ten sposób dania, ponieważ folia zabezpiecza je przed utratą wilgoci i pozwala na zachowanie soczystości. Dzięki temu składniki pozostają miękkie i aromatyczne nawet po dłuższym czasie pieczenia. Po drugie, folia aluminiowa izoluje posiłek od zewnętrznych zapachów i smaków, zachowując jego naturalny smak i aromat. Istotna zaletą sreberka też to, że pozwala ono na równomierne rozprowadzanie ciepła w trakcie pieczenia, zapobiegając przypaleniu potrawy. Folia aluminiowa oznacza także łatwiejsze czyszczenie. Stosując ją, nie musisz się martwić o przywierające do blachy bądź rusztu resztki potrawy.
Dzięki folii aluminiowej przygotujesz rozpływające się w ustach, niskokaloryczne desery bez dodatku tłuszczu i cukru. Przyjemnego odkrywania nowych słodkich smaków!